onsdag, august 5

Svineinfluensa, beredskap og valgkamp

Helseministeren frykter at svineinfluensaen kan ramme valgkampen på flere måter. (Dagbladet) Dette er kanskje et relevant problem, men la oss ikke glemme behovet for å gjøre hva vi kan for at befolkningen skal føle trygghet for liv og helse i en pandemisituasjon.

Helseministeren går i dag ut å sier vi trenger flere respiratorer. Da Harald T. Nesvik (FrP) kommenterte dette på TV2 forrige uke, ble vi møtt med hevede øyebryn fra statssekretæren til Hanssen. Nesvik påpekte behovet for å komme raskt i gang, slik at vi ikke kom bakerst i bestillingskøen. Det kan jo tenkes at andre land også ønsker å forberede seg på svineinfluensaen..

Nok om det. Helseministeren har endelig kommet i gang.

Valgkampen står i fare og man frykter at valgoppslutningen kan bli lav. Dette er et demokratisk problem. Herved oppfordrer jeg derfor alle som har mulighet til å forhåndsstemme, slik at man er sikker på at "sin" stemme blir hørt.

For de aller fleste vil ikke svineinfluensaen by på problemer. De som har en diagnose som gjør at man er mer sårbar enn gjennomsnittet bør oppsøke råd og veiledning hos fastlegen. Det er ingen grunn til panikk, og for de aller fleste som får dette viruset vil det gå kun få dager før man er "oppe og går" igjen.

La meg drodle litt rundt hva dette kan ha å si for valgkampen, bortsett fra eventuelt noe lavere valgoppslutning. Alle partier vil føle det som et stort tap hvis partilederen, eller noen av toppkandidatene blir slått ut av svineinfluensaen. Stedfortredere må ta noen debatter, noen arrangement må avlyses, og enkelte steder vil man kanskje oppleve at aksjoner og møter blir utsatt. Dette er dumt, leit og trist.

Det er også en rekke ansatte som jobber og driver hjulene rundt på forskjellige måter i en valgkamp. Dersom man får et stort utbrudd av svineinfluensa i en partiorganisasjon, valgkampsekreteriat og frivillighetskorps, så er dette åpenbart negativt for det eller de partier som blir rammet. Slikt kan man ikke forutse, men vi som alle andre er ekstra påpasselige med håndhygiene ect.

Til slutt vil jeg bare understreke at befolkningens ve og vel er det som opptar alle partier i en slik situasjon. Honør til helseministeren som sier han vil avbryte valgkampen dersom situasjonen skulle eskalere. Bjarne Håkon Hanssen skal være trygg på at FrP kommer til å støtte opp under alle nødvendige tiltak og bevilgninger knyttet til svineinfluensaen. Dette må komme som ekstra bevilgninger fra statlig hold, slik at sykehusenes ordinære drift kan fortsette så normalt som over hodet mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar