mandag, august 17

Arbeiderpartiet VS Fremskrittspartiet

Valgkampens hovedfokus har blitt Jens mot Jensen. Dette understrekes av meningsmålinger, medienes fokus, og selvsagt også de to partienes valgkampstrategier. Erna og Dagfinn er mindre i fokus, mens Lars prøver det han kan gjennom å slå i alle himmelretninger så snart han ser en mikrofon.

Valgkampen har godt av klare alternativ med politiske forskjeller. I så måte er det bra at Jens og Jensen har hovedfokuset. Det som imidlertid er meningsløst er å krangle om hvem som har best og dårligst eldreomsorg av Trondheim og Oslo. Håper debatten snart går over til å handle om hvem av partiene som har best løsninger for fremtidens eldreomsorg. Arbeiderpartiet vil bare ha mer av det systemet som har skapt store mangler i svært mange kommuner, mens FrP vil ha et systemskifte der den enkeltes behov er utslagsgivende for folketrygdfinansiering. Dette vil sikre alle en verdig eldreomsorg, uavhengig av hvilken kommune man bor i.

I kveld begynner NRK sine valgsendinger med paneldebatt fra Kristiansand. Jeg tror Jens kommer til å dra den samme gamle visa om at man må velge mellom skattelettelser og velferd. Dette er egentlig bare sprøyt. Norge har et av de største skatte og avgiftstrykkene i europa, og fotsatt sliter vi med lange helsekøer, uverdig eldreomsorg, middelmådig skole og ikke minst en elending veistandard.

Håper dere alle får en fin mandagskveld, og at dere tar dere tid til å se debatten på NRK i kveld.

Lykke til!

2 kommentarer:

  1. God aften.

    Vel dagens eldreomsorg fungerer vel sånn at folk går ut i alderspensjon sånn rundt 67 år. Så er det å gå på pensjon til helsen svikter, da er det et par måneder på sykehuset før dauen tar deg, eventuelt er sykdomsbildet mere komplisert og tiden på sykehuset lenger. Et annet scenario er at kroppen svikter men hjertet slår, slik at man blir lagt inn på hjem, og en mellomting finnes også, du sover hjemme men har et tilbud på dagtid. Andre som ikke vil på hjem, eventuelt det er ventetid på plass, noen må dø først, får hjemmehjelp til dauen kommer, eller du får plass på hjemmet.

    Et annet problem som gjør at helsepersonell kan slite med å diagnostisere og finne ut hva de eldre vil, er psykiske lidelser, det er en kjent sak at mange eldre lider av ensomhet og depresjoner, alt du hadde forsvinner som sand mellom hendene dine, alle drømmer og håp tilhører fortiden, du er på vei ned i jorda og det er ikke lett, noe som gir utslag i apati, agressiv adferd og til og med sadisme, generell nedstemthet og sorg.

    Jeg synes dagens system gir den enkelte et tilpasset tilbud, men hvordan vil frp. forandre på dette, og hva mener dere med at dere vil finansiere annerledes?

    Jeg mener at de psykiske aspektet ikke blir ivaretatt som det burde i dagens eldreomsorg, og at det er veldig mye å hente der for å gjøre den siste tiden på jorden mer meningsfylt for den enkelte som sliter med dette, hva mener frp. i den saken?

    SvarSlett
  2. Når vi snakker om systemendring så er hovedgrepet ny finansieringsmodell.

    Dagens system fungerer på den måten at regjeringen vedtar et budsjett for kommunene gjennom rammeoverføring. Det vil si at kommunen Eksempel får 500 millioner. For disse pengene skal kommunen drive skole, kultur, eldreomsorg og andre tjenester. Dette betyr at dersom det er flere eldre som har behov for sykehjemsplass eller hjemmetjenester det året, så får ikke kommunen mer penger.

    Vårt system er "pengene følger brukeren". Det vil si når et behov oppstår utløses finansiering fra folketrygden som overføres til det sykehjemmet eller den hjemmetjenesten som den enkelte selv velger. På denne måten vil det aldri være slik at kommunene kan skylde på pengemangel. Vi har dette finansieringssystemet når det gjelder arbeidsledighetstrygd, fødselspenger og en rekke andre offentlige ytelser. Slik vil vi også ha det i eldreomsorgen.

    Jeg er veldig enig med deg når du sier at det psykiske aspektet ikke er godt nok ivaretatt i eldreomsorgen. Jeg deler dine beskrivelser.

    FrP vil styrke det psykiske helsevernet i eldreomsorgen, blant annet gjennom å styrke antall stillinger med psykiatriske sykepleiere, psykologer og aktivitører. For mange er det å ha en god samtale nok til å møte den ensomheten du beskriver.

    Det betinger videre at det er nok hender i eldreomsorgen, derfor ønsker vi bemanningsnormer som sier hvor mange leger, sykepleiere og hjelpepleiere det minimum må være. Dette for å sikre tid til den gode samtalen, den varme hånden, og den ekstra omsorgen som skaper verdighet og trygghet for de eldre.

    Takk for spørsmålene og kommentarerne Vidar. Setter stor pris på at du tar deg tid til å kommentere og spørre.

    God kveld videre til deg :-)

    SvarSlett