tirsdag, august 11

Arbeiderpartiets eldresvik

Arbeiderpartiet kommer med nye eldrelovnader. Hvorfor har man ikke gjort noe for å innfri de lovnadene man ga i 2005? Dette er direkte flaut og pinlig. Konklusjonen er entydig, AP har sviktet de som bygde landet.

I trontaledebatten 2006, etter å ha inntatt regjeringskontorene, lovte Jens Stoltenberg 10.000 nye hender i eldreomsorgen. KS (Kommunenes Sentralforbundt) har slått fast at tallet er mellom 4500-4900. http://www.youtube.com/watch?v=Vtu7YZYIBTQ

Det hjelper forsvinnende lite at det er kommet over 12.000 nye årsverk i pleie- og omsorgssektoren. Det blir ikke flere varme hender i eldreomsorgen av at yngre brukere har behov for hjelp.

Sykepleierforbundet hadde forøvrig en meget treffende forside på sitt medlemsblad i vår: "Etterlyst, 10.000 nye årsverk". Dersom sykepleierforbundet ikke finner de nye årsverkene syns jeg det er meget merkelig at AP klarer å finne de. Med all respekt, jeg har større tiltro til de som jobber med disse tingene hver eneste dag, enn hva jeg har til talltrikserne i Arbeiderpartiet.

FrP fremmer følgende krav til en verdig eldreomsorg, disse kravene glimret med sitt fravær i den såkalte eldreplanen regjeringen la frem i dag:

1. Det utnevnes en egen eldreminister med hovedansvar for eldreomsorgen

2. Innføre valgfrihet i eldreomsorgen

3. Øke investeringene til sykehjemsplasser slik at det kan bygges minst 15.000 nye sykehjemsplasser innen 2012, og sikre øremerkede ressurser til eldreomsorgen

4. Innføre bemanningsnormer ved norske sykehjem, med juridiske krav til nødvendig omsorg gjennom hele døgnet

5. Innføre lovfestet rett til sykehjemsplass

Disse kravene vil føre til en verdig, varm og valgfri eldreomsorg. Det skulle bare mangle!

Arbeiderpartiet har hatt sin sjanse til å skape en god eldreomsorg, men de har misslyktes. Nå skal FrP gi de eldre den omsorgen og verdigheten de fortjener.

16 kommentarer:

  1. Dere ble lurt av Jens.
    Et menneske har to hender. 4900 mennesker = ca 10.000 hender.

    SvarSlett
  2. Hei Håkon, det er ikke vi som blir lurt, men alle landets eldre pleietrengende som trenger hjelp!

    SvarSlett
  3. 1. Arbeiderpartiet har holdt løftene.
    Arbeiderpartiet lovte 10 000 nye årsverk i pleie og omsorg fra 2004, og har opprettet 14 000 nye årsverk i pleie og omsorg.

    2. Velgerne kan stole på at Arbeiderpartiet oppfyller valgløftene fordi vi synes eldreomsorg er viktigere enn å love opptil 50 milliarder kroner i skattelette slik FrP lover.

    SvarSlett
  4. 50 milliarder i skattelette vil gjøre at mange arbeidsplasser overlever og det vil kutte bra i nåværende og fremtidige trygdeutbetalinger.

    Dere får det til å fremstå som sløsing og gave til de rike, Torbjørn.
    Men, er det virkelig slik at APs næringspolitikk er : "Hjelpe prvate bedrifter er å gi til de som har mest fra før" ?

    Det er noen i dette landet som må tenke på hva vi skal leve av når oljen er borte. Ikke bare på å gi til de gamle og syke.

    Og når AP viser at de er så næringslivsfientlige som de er så er det fremtidsrettet å få de vekk.

    SvarSlett
  5. Hei Torbjørn:

    1. Jens Stoltenberg sa i trontaledebatten og i sin egen blog at det var i eldreomsorgen man skulle ha 10.000 nye årsverk. Tallet er 4500. Mulig han mente pleie- og omsorgssektoren, men det blir ikke bedre eldreomsorg av at antall årsverk økes i andre deler av pleiesektoren.

    2. Velgerne kan ikke stole på AP. AP har styrt eldreomsorgen i Norge i svært mange år. Fortsatt leser vi om store utfordringer og mangler. Enorme kommunale forskjeller og ikke minst lav bemanning i helger og på nattevakt.

    FrP har fremmet en helhetlig plan for norsk eldreomsorg, det koster penger, selvsagt gjør det det. Men våre alternative statsbudsjett viser at vi får til både en verdig eldreomsorg, og skattelette til folk flest og næringsliv, for å sikre valgfrihet og arbeidsplasser.

    SvarSlett
  6. Grete Fristad Brendhagen11. august 2009 kl. 13:28

    Jeg tror det lønner seg å slippe til FrP i regjering, og ikke minst i eldreomsorgen. FrP har i alle år vært opptatt av de eldres vilkår, de har jo flere ganger forelått en kraftig økning av grunnbeløpet i folketrygden, noe som ville gjort at hverdagen for mange ville bli lettere. Fikk de flertall for dette forslaget ?? NEI. Og en egen minister med ansvar for eldreomsorgen ville jo vært ypperlig.
    Lykke til !!

    SvarSlett
  7. Takk Grete.

    I motsetning til AP så tar FrP de eldre på alvor. Dette er mennesker vi skal respektere og hedre, ikke stue bort på trimrom og i sykehjemskorridorer.

    SvarSlett
  8. Tilbakemeldinger på punktene:
    1.
    Et ok forslag, men skal denne ministeren kun jobbe med eldreomsorgen? Hva med eldresaker generelt?

    2.
    Hvor stor skal denne valgfriheten være? Skal man helt fritt kunne velge sykehjem? Hva om det er fullt? Skal man også kunne velge på tvers av kommuner?

    3.
    Sikkert fint

    4.
    Dette er fint og flott, men det krever bemanning.

    5.
    Sikkert fint, men hva hjelper det med lovfestet rett til sykehjemsplass? Det er bemanningen som er hovedproblemet. Det er jo ikke sånn at det er noen som med vilje ikke vil gi eldre en sykehjemsplass. Dersom dere klarer å få flere til å utdanne seg til sykepleiere, så vil man ikke behøve å ha en lovfestet rett.

    Hvorfor sier dere ikke bare at FrP ønsker flere pleiere i norsk eldreomsorg. Det er jo det dere vil. Spørsmålet er da, hvordan skal dere få til det?

    SvarSlett
  9. Hei Ole-Martin.

    Skal prøve å svare :)

    1. Eldreministeren skal ha ansvar for eldreomsorg og andre relevante seniorspørsmål, som deltagelse i arbeidsliv m.v.

    2. Man skal kunne velge på tvers av kommunegrenser. Dersom det er fullt så kan man stå på venteliste mens man bor på sitt andrevalg. Vi vil også slippe private og ideelle til, slik at man får mer å velge mellom.

    3. Veldig fint :)

    4. Ja det krever bemanning. Derfor vil vi øke lønnen, fjerne uønsket deltid og styrke kompetansemiljøene på sykehjem, slik at flere vil velge dette som sin arbeidsplass.

    5. Se punkt 4. I tillegg hjelper lovfestingen til å stramme opp kommunene. I et tenkt tilfellet der kommunen står mellom å lage en ekstra skoleplass og en sykehjemsplass, vil man i dag si at skoleplassen er lovfestet, derfor prioriterer vi skoleplassen. Når begge er lovfestede rettigheter vil ikke kommunen kunne nedprioritere de eldre.

    PS: I vårt system vil finansieringen være statlig, slik at kommunene ikke skal måtte velge mellom eldre og barn.

    SvarSlett
  10. Eldreomsorgen er skammelig dårlig, til tross for valgløfter fra alle partier. Et etterslep som henger tilbake flere tiår. Og unnskyldningen om "høy nok oppslutning" er temmelig malplassert, når nesten alle partier tilsynelatende holder eldreomsorgen høyt.

    Løfter om flere hender og plasser er et refreng som stadig går igjen, men vi som jobber i helsevesenet ser ikke noe til de. Mulig de hendene blir plassert i en mørk krok på et kontor eller lignende, for de stikker seg ihvertfall ikke hjelpende fram der vi og de eldre trenger de!

    Utspillet om at de eldre som trenger det, skal få sykehjemsplass, er allerede godt fundamentert i dagens lovverk om kommunehelsetjenesten. Hva godt hjelper det å lansere dette som nytt valgflesk? Det er jo allerede lovbestemt! Problemet er jo at de eldre stadig blir utsatt for krenkelser av sine lovbestemte behov og rettigheter. Da er ikke løsningen å spille refrenget på nytt igjen, men å dra huet ut av sanda, sette seg inn i virkeligheten, og HØRE på både de eldre og oss som vet hvor skoen trykker. Det mest irriterende jeg ser, er Stoltenberg og andre politikere på besøk på et sykehjem som er grundig forberedt på storfint besøk, og hvordan de da later som at de ser behovene og lover gull og grønne enger foran medienes kameraer og de eldre.

    Eldreomsorgen er blitt en stor hype på Stortinget, virkeligheten er en gedigen fiasko som stadig kommer til å bli mer synlig når de eldre blir eldre og vi blir flere eldre. I dag er det over 700 000 over 65 år i Norge. 90% av disse er hjemmeboende. Over de neste par tiårene kommer dette til å nesten dobles. Dette er kanskje ikke så viktig for de som sitter på tinget i dag, ettersom at de da etter noen perioder på tinget har opptjent full pensjon, og kan overlate den synkende skuta videre, mens de selv fritar seg for ansvaret og mesker seg med egne goder?

    Nei, dagens politikk og politikere lukter ansvarsfraskrivelse lang vei.

    -Sykepleier

    SvarSlett
  11. Hei Kruttlappen.

    Er veldig enig med det i mye av det du skriver.

    FrP har lyst til å vise at vi duger på dette feltet! Vi vil skape en bedre eldreomsorg, og det er et prestisjeprosjekt som skal lykkes om vi kommer i regjering.

    Mvh

    SvarSlett
  12. Vel, som rød arbeider finner jeg ikke nok fellesnevnere enda til å begi meg over til høyresiden. Men, Frp har ifølge statistikk fått igang en svak positiv trend innen eldreomsorgen i Frp-styrte kommuner. Fortsetter den trenden, vet man aldri hvilken stemmeseddel man plukker fram i årene som kommer.

    SvarSlett
  13. Helt i orden Kruttlappen.

    Vi fortsetter å jobbe for en verdig eldreomsorg i kommunene vi styrer, og ikke minst i regjering dersom vi får sjansen.

    Fortsatt god sommer til deg :)

    SvarSlett
  14. FrP skal jo kutte skattene kraftig, er det sant? Men hvis dette skal gjøres, og det skal bygges/oppgraderes mange nye veier, mer politi/fengsel, høyere grunnbeløp SAMTIDIG som kraftig skattelette, så MÅ JEG spørre:

    1. Hvor skal FrP få pengene til dette fra?

    2. Hvor skal det kuttes?

    Kan du komme med noen KONKRETE svar, og ikke bare overskriftsuttalelser?

    Vær konkret!

    SvarSlett
  15. Hei Anonym.

    Mer enn gjerne:

    1. FrPs alternative statsbudsjett for 2009 legger opp til en skattelette på i overkant av 20 mrd kroner. Det meste går til lettelser for folk med inntekter under 500.000 kroner. Vi styrker i budsjettene våre de områder som du snakker om, helse, eldreomsorg, skole og veier. Inndekning har vi i store kutt, blant annet i byråkrati og administrasjon. I tillegg bruker vi om lag 10 mrd kroner mer av oljefondet. Handlingsregelen er ikke fulgt av regjeringen heller, så den anser jeg for å være død. Er det verre at vi bruker noen milliarder av overskuddet i 2009 til velferd? Jeg syns det er bedre enn å tape 600 mrd. kroner på aksjespekulasjon som regjeringen har gjort.

    2. Jeg svarte litt på det i sted, men kan presisere, byråkrati, f.eks legge ned de regionale helseforetakene og fylkeskommunen. I tillegg har vi kutt i landbruksoverføringer og bistandsbudsjettet.

    Var dette konkret nok? Svarer gjerne på ytterligere spørsmål om du måtte ha behov :-)

    SvarSlett
  16. 1. Hva skal erstatte de de regionale helseforetakene og fylkeskommune? Forsvinner deres oppgaver, eller er det andre som skal gjøre jobben? Og kommer ikke det til å koste penger?

    2. Du skriver også "blant annet". Er det også snakk om kutt i sykelønnsordningen? Er det snakk økning av karentsdager for arb.ledige?

    3. Det blir jo mye penger hvis det er 20 milliarder i skattelette + alle løftene dere kommer med i de sektorer du nevner. Da MÅ jo kuttene bli særdeles mye større og på flere områder enn de du skisserer. Kan du utdype ved å liste opp kuttområder innenlands i Norge?

    SvarSlett