mandag, august 3

Eldreomsorg - Sol eller skygge?

I dagens VG ble et notat fra Håkon Lie publisert. Arbeiderpartimannen tok et kraftig oppgjør med norsk eldreomsorg, og krevde en reform for en bedre omsorg. Dette er jeg helt enig i.

Alle husker statsminister Jens Stoltenbergs lovnader i valgkampen 2005, hvor han proklamerte at det ikke skulle gis en krone i skattelette før det skinte av eldreomsorgen. Det at han 4 uker etter valget ga LO "lønn for strevet" og hevet fradraget for fagforeningskontigenten så ikke ut til å bry så mange.

Problemet er at det fortsatt er langt fra noen skinnende sol i eldreomsorgen. Dette gjelder mange kommuner, på tvers av partigrenser og fylkesgrenser. Jeg er enig med Jan Bøhler (AP) som sier at de skildringene Håkon Lie beskriver i sitt notat ikke er et særegent fenomen for sykehjem i Oslo, snarere tvert i mot. Dette er et problem i store deler av Norge.

Diskusjonen er, og bør være, hvordan vi løser problemene. Jeg har ingen grunn til å tro at hverken Arbeiderpartiet eller Sosialistisk Venstreparti ønsker en uverdig eldreomsorg i Norge. Jeg er bare av den oppfatning at de har feil medisin. De proklamerer et system som fører til geografiske forskjeller og uverdige forhold i mange kommuner.

Finansieringsansvaret for eldreomsorgen må overføres fra kommunene til staten. Dette betyr ikke at kommunene skal fritas for ansvaret for å legge til rette for tjenestene, men det betyr at kommuner som er økonomisk dårlig stilt, fortsatt skal kunne tilby gode og verdige tjenester til eldre pleietrengende.

Vi må innføre en lovfestet, juridisk rett til sykehjemsplass for de som har en helse som tilsier et slikt behov. Jeg er enig i at friske oppegående barn skal ha rett til barnehageplass, men mener samtidig at pleietrengende eldre mennesker, også skal ha rett til sykehjemsplass den dagen behovet gjør seg gjeldende. Det skulle egentlig strengt tatt bare mangle.

Vi må sørge for å heve kvaliteten på omsorgen ved sykehjemmene. Dette dreier seg både om måltider, den gode samtalen, det å få trekke frisk luft, og ikke minst legge seg, og stå opp når man vil. Sykehjemmet skal først og fremst være et hjem for beboerne. Sekundært skal sykehjem være en trivelig og interessant arbeidsplass for kompetente og omsorgsfulle ansatte. Dette gjøres gjennom å legge til rette for nok hender på vakt, fjerning av ufrivillig deltid, økt kompetanse gjennom faglige miljøer og etterutdanning. Ja, og det handler også om lønn.

Når Jens Stoltenberg hevder å ha fått på plass over 12.000 nye årsverk i eldreomsorgen så er dette positivt feil. Sannheten er, at KS (Kommunenes Sentralforbund) har anslått økningen til å være et sted mellom 4600-4900, noe som betyr at det er færre hender pr. eldre i sykehjem i dag, enn hva som var tilfellet når Stoltenberg overtok.

FrP ønsker å innføre valgfrihet i eldreomsorgen. Dette betyr at de eldre selv, eller i samråd med sine pårørende, kan velge å benytte andre sykehjem enn hva man har fått tildelt av kommunen. Hvorfor skal eldre måtte finne seg i å bo på sykehjem som ikke leverer en omsorg man kan akseptere?

Private skal ikke benyttes, det er mantra i Soria-Moria erklæringen. Dette har regjeringen klart å overholde. Desverre. Jeg mener det er behov for private supplement i eldreomsorgen. Dette handler om å skape korrektiv til det offentlige tilbudet. Kanskje private leverer en bedre tjeneste? Hvorfor skal ikke Grethe Enlid i Trondheim få levere en verdig omsorg til eldre mennesker? http://www.trondheimomsorg.no/

FrP vil ikke privatisere eldreomsorgen, men vi vil la private slippe til. Det offentlige skal fortsatt betale for omsorgen, enten fru Hansen velger offentlig eller privat hjemmehjelp, offentlig eller privat sykehjem.

Eldre pleietrengende fortjener en verdig, varm og valgfri eldreomsorg. Dette er FrP klare til å innføre dersom vi får muligheten 14. september. Enkelt og greit fordi de eldre fortjener det.

2 kommentarer:

  1. FRP er eneste partiet i Norge som
    kan få orden på Norge uansett hva
    det måtte gjelde.



    JILL

    SvarSlett
  2. Hyggelig sagt Anonym.
    Jeg tror de fleste områder, og ikke minst de fleste innbyggere i Norge vil nyte godt av fornyelsen til FrP. Godt valg :-)

    SvarSlett