fredag, januar 22

Er nordmenn sykere enn andre folkeslag?

Svaret er nei. Vi har det høyeste sykefraværet i europa (så vidt jeg vet), men samtidig har vi også de lengste helsekøene. Du skal være en rød- eller grønnskolling for å ikke se denne sammenhengen..

Sykelønnsdebatten har rast i alle medier, i Storting, og sikkert også rundt kaffemaskiner på norske arbeidsplasser. Jeg mener bestemt at den enkle, men svært så sanne, sammenligningen mellom sykefravær og stadig lengre ventetid i helsevesenet har vært underfokusert.

Dersom jeg går sykemeldt i ett år i påvente av operasjon, så er det selvsagt samfunnsøkonomisk ufornuftig. Selv om regjeringen sparer på helsebudsjettet i år X (f.eks 2010) så vil man få den samme utgiften i år Y, når pasienten endelig får operasjonen. Problemet er selvsagt at man i påvente av operasjonen både kommer som en utgift på sykepengekapitlet, og i tillegg bortfaller skatteinntekter som vedkommende hadde betalt inn til fellesskapet dersom operasjon hadde blitt gitt umiddelbart.

Dette er enkel samfunnsøkonomi. Sunn fornuft. God politikk, og ikke minst det mest bærekraftige man kan gjøre for å få ned sykefraværet som vi alle er bekymret for.

Det er ikke kapasitet i helsevesenet? Jo, selvfølgelig er det kapasitet, både i det offentlige, men ikke minst i det private helsevesenet. La oss nå slutte å gå rundt grøten: Bruk kapasiteten i helsevesenet. Jens og gjengen må ta seg en privatallergipille, og slippe alle til.

Beregninger som er gjort viser at minimum 60.000 flere kunne kommet ut av helsekøen med FrPs budsjett. Dette ville ført til enorme innsparinger på sykefraværsbudsjettet.

Hopsideisi og Makka Pakka hadde skjønt denne sammenhengen. Det forundrer meg at Jens og byråkratene i finansdepartementet ikke evner å gjøre det samme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar