tirsdag, februar 2

Et vaklende helsevesen

Den siste tiden har vi vært vitne til en rekke episoder som med all tydelighet viser at helsevesenet ikke fungerer slik det skal.

Ventelisteskandalen ved sykehuset Asker og Bærum er alvorlig. Liv kan ha gått tapt. Jeg frykter at dette kan ha skjedd ved andre sykehus også. Desverre er den eneste forklaringen på hvorfor avdelinger, sykehus, enkeltleger eller annet helsepersonell kan se seg tjent med å trikse med ventelistene økonomi. Dette betyr at helseministeren har en alvorlig jobb foran seg. Vi har advart tidligere, nå må det handles.

KS rapporterte forrige uke at hver tredje kommune kutter i eldreomsorgen i 2010. Dette står i grell kontrast til Jens Stoltenbergs lovnader om en skinnende eldreomsorg fra valgkampene i 2005 og 2009. Det er på tide med øremerking og statlig finansiering av eldreomsorgen, slik at det ikke lenger er den enkelte kommunes økonomi som er avgjørende for hvilket tilbud man får.

Ventelistene og ventetidene øker fortsatt. Dette samtidig som private tilbydere har stor ledig kapasitet. Jeg fatter og begriper ikke hvorfor man ikke kan benytte disse plassene, finansiert av det offentlige. Dette tjener alle på. Samfunnet, pasientene, og arbeidsgivere. Det er ikke spesielt rart at sykefraværet i Norge er skyhøyt, all den tid folk står i månedsvis for å få nødvendig helsehjelp, slik at man igjen kan komme tilbake til jobb.

Regjeringens svar på alle disse spørsmålene, og flere til, har hele tiden vært den sagnomsuste samhandlingsreformen. La meg si det slik: Etter å ha lest reformen 3 ganger, hørt på samtlige høringsinnspill, og ikke minst snakket med et endeløst antall leger, sykepleiere, pasienter, rådmenn, lokalpolitikere og andre fagfolk; Konklusjonen er klar. Samhandlingsreformen er erklært død.

Desverre tror jeg ikke regjeringspartiene er villig til å endre det som trengs i reformen for å få helsevesenet på skinner. Politisk feighet? Departementet har stortingsgruppene til de rød-grønne i et jerngrep. Desverre er det pasientene som kommer dårlig ut av dette. Igjen.

4 kommentarer:

  1. Speialisthelsetjenesten i Norge svikter vår hjertesyke sønn på det groveste, og de vil ikke hjelpe han til tross for at legene i Boston helt klart anbefaler og råder at han skal komme til Boston. Legene i Boston sier vår sønn kan kollapse når som helst og de har sagt at de kan hjelpe han. Mens spesialisthelsetjenesten i Norge sier det foreløbig ikke er medisinsk nødvendig og gjøre noe for vår sønn nå, samtidig som de ikke har kompetansen på hans hjertefeil. Rikshospitalet har også uttalt at det vil bli en kirurgisk utfordring og hjelpe han.

    Vi har snart kjempet i to år med helsevesenet for at vår sønn skal få livsnødvendig behandling.

    Hvorfor vil ikke det norske helsevesenet ta ansvar og gi vår sønn den medisinske hjelpen han trenger før det blir for seint for han?

    Det er etter min mening helt uakseptabelt at man virkelig må kjempe slik for sitt barns helse. Det gjør meg så vondt at vårt barns liv desverre ikke er verdt mere i dette landet.

    Vi har også tidligere bedt politikerene om hjelp, og til og med flere ganger til den tidligere helseministeren, Bjarne Håkon Hansen. Men ingen har klart og hjelpe oss! Slik vi ser det sitter legen med all makt!

    Se Jonas-saken på facebook:

    http://www.facebook.com/groups.php?ref=sb#!/group.php?gid=75151659745

    SvarSlett
  2. Vi har vært engasjert i Jonas-saken lenge, og er det fortsatt.

    Dette er skammelig for å si det rett ut!

    Hilsen Ole Berget

    SvarSlett
  3. Et lite spørsmål i disse sykefraværstider.
    Fremskrittspartiet har tidligere fremmet forslag om at akupunktører skal få autorisasjon i henhold til helsepersonelloven. Det er veldig bra for vi trenger flere alternativer til å få ned sykefraværet.
    Men hva med Naprapaten?
    Naprapatene er en stadig voksende yrkesgruppe. N...aprapati fungerer bedre ved rygg- og nakkeplager enn konsultasjon og rådgivning av lege, viser en studie fra Karolinska Institutet i Stockholm.

    Autorisering av Naprapater trådte i kraft i 1994 i både Sverige og Finland. Kanskje på tide å få øyne opp for denne flotte muligheten i Norge også?
    Utdanning til å bli Naprapat er faktisk et 4-årig heltidsstudie på høyskolenivå og mange tar et 5.te turnusår i tillegg.

    Kan ikke Fremskrittspartiet fremmet et nytt forslag for stortinget der Naprapater også får autorisasjon?Vis mer

    SvarSlett
  4. Så godt å høre at noen er enig med meg:) Synes det er tragisk når det blir slått opp at vi har for høyt sykefravær og at det vurderes å sette inn tiltak som vil straffe de syke enda mer. Mange står i syke køer og venter på behandling. Noen må vente for lenge slik at den operasjonene som skulle gjøre dem frisk ikke kommer i tede, og i stedet blir de uføretrygdet. Hva koster det ikke samfunnet at mange havner på uføretrygd.

    Hadde det vært mulig å bruke disse pengene som samfunnet hadde blitt spart ved å ruste opp helsevesenet hadde sykekøene blitt kortere og mindre hadde gått til uføretrygd.

    Mange får også støre psykiske problemer av å slite med ventetider og mange møter motstand fra fra NAV og helsevesen.

    "Raskere tilbake" som det så fint heter fungere ikke. Tror det er et "fint" begrep som ble oppfunnet for at det skal se ut som at politikerne gjør noe med helsesituasjonen.


    Håper snart noen tar tak og rydder opp...

    SvarSlett