mandag, februar 28

Northug og resten av verden

I disse dager er verdens øyne rettet mot en 25-åring fra Mosvika. Det er vanskelig å sette seg inn i det presset som har vært på Petters skuldre. VM på hjemmebane, for første, og kanskje siste gang. Han måtte innfri, et folkekrav han ikke har gjort noe for å dempe. Da han gikk inn til sølv forrige torsdag hadde han følgende kommentar: ”På søndag blir det 1-1”. En henvisning i forhold til ”landskampen” mot Sverige. Det viser at sølv er nederlag.


”Det viktigste er ikke å vinne, men å delta”. Ikke for Petter. Sean Connery hadde følgende melding i filmen The Rock: ”Losers always whine about their best. Winners go home and f*** the prom queen”. Petter har den samme mentaliteten, og det er derfor han står på toppen av pallen, fremfor å komme inn til hederlige 10-plasser.

Det er fortsatt de av sportskommentatorene og bedreviterne som ikke liker Petters fremtoning og holdninger. Dersom de ikke aksepterer Petter for Petter, så har de heller ingen rett til å glede seg over hans gull i Kollen. ”Kaksigheten” til Petter er faktisk en forutsetning for at han skal lykkes.

Det å dyrke store prestasjoner basert på individets forutsetninger er noe vi alle må bli flinkere til. Sølv er nederlag for Petter, fordi han vet potensialet for å være best er til stede. For Therese Johaug er bronsjemedalje godt som gull, og bør absolutt feires.

Slik er det i hverdagslivet også. Dersom man går 3 mil på ski på sin andre skitur, så er det en prestasjon man skal være stolt av, selv om teknikken og farten minner om Phillip Boit. Dersom man får en C i et fag man ikke mestrer, selv om man har sittet på lesesalen dag og natt, er dette en prestasjon man kan være stolt av. Hverdagsvinnere når ikke forsiden på VG. De blir ikke gjenstand for medienes analyser og vurderinger på godt og vondt. Men de eksisterer og de skal ha lov til å være stolte.

Vi må dyrke de store prestasjonene, enten de resulterer i gullmedaljer, karakterer eller personlige triumfer. Gjør man dette, vil vi få et bedre samfunn. I så måte fremstår deler av medienorge som destruktive bedrevitere som tror de har enerett på å forfekte den norske moral. Vi andre skal fortsette å glede oss over store prestasjoner, både i Kollen og i hverdagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar