tirsdag, desember 21

Northug og janteloven

I Norge skal man ikke være annerledes. Offentlige personer skal spise brødskive med brunost, gå turer i skog og mark, og selvfølgelig vise ydmykhet i alle sammenhenger. Det er greit å være god, så lenge du ikke vet det selv. Janteloven er tydeligvis sterkere og viktigere enn grunnloven for mange i dette landet.
Vegard Ulvang skjemmes over å være norsk. VGs sportskommentator og en samlet ”ekspertise” mener det er forkastelig. Petter Northug kan ikke komme for sent til en premieutdeling. Han er jo et forbilde. Han skal spise brunost og vise ydmykhet. Han skal gå turer i skog og mark. Han skal være feilfri.

Pressen bruker spaltemeter etter spaltemeter på Petter. Eksperter og forsvarere av den urnorske janteloven gir de vann på mølla, eller blekk på papiret. Hjelp, Petter spiller poker. Det er jo ulovlig. Dårlig forbilde, roper bedrevitere mens pressen lar blekket sprute. Avisene lager overskrift etter overskrift. De skal selge aviser, og Petter er ”godt stoff”.

Det går en grense for hva personer i offentligheten skal måtte tåle. Det må være lov og være menneske. Det må være lov og vise følelser. Selv om man er en idrettsstjerne eller en annen offentlig person. Forventningene om at alle som lever i rampelyset skal være perfekte er skadelig for samfunnet, og ikke minst for de som blir utsatt for heksejakten.

Til dere journalister, ”eksperter” og eventuelt andre som mener det er en dødssynd og komme for sent til en premieutdeling, eller å spille poker og drikke Red Bull; Det er lett og være feilfri når dere sitter der i de behaglige sofaene deres, mens dere trykker på fjernkontrollen og suller dere inn i den fordømte janteloven som dere tilber som en avgud. Det er lett og kritisere Petter for at dere skal få en dose misunnelse ut av systemet. Dere gjør meg rett og slett uvel. For meg og mange andre er dere avskum.

Dersom Petter henter hjem medaljer i Tour de Ski eller i Holmenkollen, kommer dere nok til å lovprise trønderen og ta deres del av æren. ”Heia Norge, heia Petter”. Hvis Petter tar hjem medaljer bør dere grave dere ned i deres egen misunnelse og jantelov. Dere fortjener ikke Petter Northug.

La Petter og andre offentlige personer få være mennesker, på godt og vondt. Hvis dere ikke evner dette, kan dere gjerne dra dit pepperen gror. Gjerne iført lusekofte og telemarksski, for alt annet vil vel være brudd på hvordan er nordmann skal oppføre seg?

3 kommentarer:

  1. Bra innlegg. Northug er konge.
    Men fint hvis du kunne lære deg og/å regelen. Blir litt slitsomt Å lese

    SvarSlett
  2. Hehe, går litt raskt på bloggen til tider :) Sorry.

    Ole

    SvarSlett
  3. Veldig bra innlegg. Petter er stor. Bare så synd med den forbanna janteloven (les VG)

    SvarSlett